marți, 5 iunie 2012

Despre depresie

Generalitati

Depresia mai este cunoscuta si sub numele de tulburare unipolara, face parte din tulburarile dispozitie si se caracterizeaza prin aparitia unuia sau mai multor episoade depresive.
Conform studiilor depresia apare cam la 5-9% dintre femei si 2-3% dintre barbati cu preponderenta intre 25 si 44 de ani cu mici varfuri in zona adolescentei.
Factorii aparitiei depresiei se pot imparti in trei categorii :

- bilogici
- psihologici
- sociali

Factorii bilogici

Aminele biogene

In urma studiilor s-au dezvoltat mai multe teorii ale aminelor biogene, subliniindu-se rolul neurotrasmitatorilor ( serotonina, noradrenalina, dopamina). In acest caz depresia apare atunci cand exista un dezechilibru intre cantitatea de neurotrasmitatori( de obicei serotonina este mai putina)

Somnul

Atunci cand intervine depresia somnul este afectat. 

Factori genetici

Depresia are un caracter familial. Studiile au demonstrat ca oamenii cu antecedente de depresie in familie sunt de pana la 3 ori mai predispusi aparitiei acesteia. 

Factori psihosiciali

Factori cognitivi

Un renumit psihiatru Aaron Beck a ajuns la concluzia asupra caror lucruri cei depresivi sunt negativisti:
- privirea negatica asupra viitorului
- imaginea de sine negativa
- interpretarea negativa a trairilor

Evenimente din viata stresante

De exemplu pierderea unuei persoane apropiata pana la varsta de 11 ani poate avea consecinte ireversibile asupra retelei neuronale care predispun la depresie

Factori subconstienti

Privarea de dragoste si sprijin matern impiedica dezvoltarea afectiva normala. La un adult depresia debuteaza cu pierderea reala a unui lucru/ persoane.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu