marți, 12 iunie 2012

Tipure de tulburari ale anxietatii

Anxietatea generalizata este frica legata si grija legata de lucrurile comune.
In plus persoana care sufera de anxietate generalizata mai are si urmatoarele tulburari:

- iritabilitatea sau iriscibilitatea usoara
- oboseala
- insomnie
- probleme de concentrare

Tulburarea de panica

Atacurile de panica sunt mai comune decat tulburarile de panica. Atacurile de panica nu au mereu un motiv anume pentru aparitie ci pot aparea spontan fara nici un stimul extern si simtomele pot fi destul de intense. 
Tulburarea de panica se poate instaura atunci cand apar mai mult de 4 atacuri de panica in decurs de 2 saptamani si exista frica reaparitiei unui alt atac de panica. 

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Oamenii care au o astfel de tulburare au ganduri intruzive si obsesive. De exemplu o femeie se gandeste constant ca sotul o inseala deci nu are nici un motiv anume sa-l banuiasca. Alte persoane de exemplu verifica daca au inchis usa, aragazul, daca au stins lumina. Persoanele isi dau totusi seama ca nu au un comportament tocmai adecvat dar totusi continua sa il aiba. 

Tulburarea de stres post traumatic

Aceasta tulburare apare dupa un eveniment extrem de traumatic. Evenimentul poate sa fie recent ( ex: accident de masina, decesul cuiva apropiat) sau sa se fi petrecut in trecut ( ex: abuz sexual in copilarie). Aceasta tulburare poate afecta serios viata sociala si de obicei cei suferiund de stres post traumatic evita cat de mult sa-si aminteasca de evenimentul traumatic sau evita locul unde s-a produs acesta. 

Fobia sociala

Aceasta consta in frica de evaluare facuta de alti oameni din societate. Din acest motiv oamenii care sufera de fobie sociala evita sa vorbeasca in public, sa foloseasca toalete publice sau sa mance sau bea in public. Aceasta frica poate duce la izolare completa. 

Fobii specifice

O persoana care sufera de fobie specifica poate resimti o frica acuta atunci este in apropierea unui animal, se afla intr-un anumit loc. Frica poate fi atat de intensa incat se pate ajunge chiar la un atac de panica. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu